İçeriğe geç

Mahkemede Yargılanan Kişiye Ne Denir

Yargılanan kişiye ne denir?

Hakkında bir suç soruşturması başlatılan kişi başlangıçta “şüpheli” olarak kabul edilir. Soruşturma aşamasında kişinin suçu işlediğine dair yeterli şüphe varsa, kovuşturma aşaması devam eder ve kişi ceza yargılamasında “sanık” olarak mahkemeye çıkarılır.

Mahkemesi olan kişiye ne denir?

Davalı, eskiden “müddeialeyh” adıyla bilinen, kendisine karşı hukuk davası açılan gerçek veya tüzel kişidir.

Mahkemede dava açan kişiye ne denir?

Hukuki bir anlaşmazlıkta iki taraf vardır: davacı ve davalı. Davacı, davayı mahkemeye açan kişidir. Davalı, davaya karşı haklarını savunmak zorunda olan kişidir.

Hapse giren kişiye ne denir?

Tutuklunun soruşturma veya kovuşturma aşamasında kaçtığı, delilleri kararttığı vb. şüphesiyle tutuklanması. Çeşitli nedenlerle tutuklanarak özgürlüğü kısıtlanan kişi. Hükümlü, ceza yargılaması sonucunda mahkûmiyeti kesinleşen kişidir.

Ceza alan kişiye ne denir?

Çoğunlukla ağır suçlardan dolayı hâkim kararıyla tutukevine gönderilen kişiye “tutuklu”, yargılama sonunda suçlu bulunup cezalandırılan kişiye ise “hükümlü” denilmektedir.

Mahkemelerde hüküm veren kişiye ne denir?

Hakim, mahkemede görev yapan ve tüm konularda kararların kanun çerçevesinde verilmesini sağlayan kişidir. Hakimler, bireylerin devlet veya bireylerle yaşadığı anlaşmazlıkları çözer.

Hukukta kişiye ne denir?

Kişi, en önemli hukuki kavramlardan biridir ve hukukun temel taşını oluşturur; çünkü hukuk insanlar için vardır. Kişi türleri: Hukukta, “kişi” terimi hak ve görevlere sahip olma gücüne sahip olan varlıkları ifade eder.

Davalı ve davacı ne demek?

Davacı kimdir? Mahkemede davayı açan kişidir. Davalı kimdir? Davalı, aleyhine dava açılan kişidir.

Mahkemede taraflara ne denir?

Sanığa suçlama getiren savcı farklı ülkelerde farklı isimlerle anılır. Hukuk davalarında, davayı mahkemeye getiren tarafa davacı, karşı tarafa ise davalı denir. Hem kıta Avrupası hem de Anglo-Amerikan hukuk sistemlerinde, sanığa önce suçlamaları kabul edip etmediği sorulur.

Dava edilene ne denir?

Mahkeme tarihine kadar var olmayan veya hâkimin kararı olmadan var olmayacak hukuki sonuçları doğuran davalara yenilikçi davalar denir. Boşanma davaları gibi. Davayı açan kişiye davacı, dava edilen kişiye davalı denir. Davanın konusu olan şeye uyuşmazlık (eski dilde müddeabih) denir.

Mahkemede yazan kişiye ne denir?

Mahkeme kâtibi olarak da adlandırılan mahkeme kâtibi, mahkeme tutanaklarında, idari duruşmalarda ve diğer resmi kurumlardaki yasal işlemlerde tutulması gereken ifadelerin tam metinlerini hazırlar.

Davacı kim davalı kim oluyor?

Davanın Tarafları Mahkemenin şubesine göre değişse de, genellikle davada iki taraf vardır, davacı ve davalı. Açılan bir davada, dava eden tarafa davacı, dava edilen tarafa ise davalı denir.

Suçlanan kişiye ne denir?

Sanık nedir? Soruşturma sonrasında iddianamede sanık olarak yer alır. Mahkemede suçlu bulunursa sanık olarak kabul edilir.

Hükümlü kime denir?

Hükümlü veya tutuklu; Toplumdan dışlanan ve eylemiyle başkalarının haklarını yasal olarak ihlal ettiği gerekçesiyle rehabilite edilen hükümlü kişi. İsteği dışında belirli veya belirsiz bir süre hapiste kalmaya zorlanır. Bu cezanın sonunda kişi topluma salıverilir.

Ömür boyu hapse ne denir?

Müebbet hapis, bir kişinin cezasının ömür boyu sürmesi anlamına gelen bir hapis cezası türüdür.

Hüküm koyan kişiye ne denir?

Fıkıh usulünde şer’î hüküm, genel olarak “mükelleflerin fiilleri hakkında şeriatın hitabı” şeklinde tanımlanmaktadır. Bu nedenle usul literatüründe şer’î hüküm konusu, hüküm verme yetkisine sahip olan (hakim), hükme konu olan fiiller (el-mahkûm fîh) ve hükmün muhatabı (el-mahkûm aleyh) kavramlarıyla birlikte ele alınmıştır.

Şikayet edilen kişiye ne denir?

Şikayetçi, bir başka deyişle şikâyetçi; bir suçtan zarar gören veya bir suçun mağduru olan ve işlenen suç hakkında yargı makamlarına şikâyette bulunan kişidir. Şikayetçi yargılama aşamasında davaya katılmak isterse müdahil (taraf) olur.

Hakkında tutuklama kararı verilen kişiye ne denir?

Şüpheli veya sanık hakkında yakalama emri çıkarılır. Şüpheli, soruşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişidir; sanık ise ceza muhakemesinin başlangıcından ve kovuşturma evresinden (iddianamenin kabulü) hüküm verilinceye kadar soruşturmada yer alan kişidir (CMK m. 11).

Mahkemede yazan kişiye ne denir?

Mahkeme kâtibi olarak da adlandırılan mahkeme kâtibi, mahkeme tutanaklarında, idari duruşmalarda ve diğer resmi kurumlardaki yasal işlemlerde tutulması gereken ifadelerin tam metinlerini hazırlar.

Kaynak: dure.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Beykent Escort