Hakimler kendi memleketinde görev yapabilir mi?
10- Hâkimler ve savcılar ancak kendilerinin veya büyükşehir belediyesi olması hâlinde eşinin ikamet ettiği yerde görevlendirilebilirler.
Hakimler her yere girebilir mi?
2802 sayılı Kanunun 88. maddesinin birinci fıkrası çok açıktır. Yargıtay’ın görev alanına giren suçüstü halleri hariç olmak üzere, hâkim ve savcılar aranamaz. Bu hükmün keyfi bir ayrıcalık olarak değerlendirilmesi doğru değildir.
Hakimler nerede çalışırlar?
Hakim, mahkemede görev yapan ve tüm konularda kararların kanun çerçevesinde verilmesini sağlayan kişidir. Hakimler, bireylerin devlet veya bireylerle yaşadığı anlaşmazlıkları çözer.
Hakimlerin kaç yılda bir tayini çıkar?
Bu Yönetmelikte belirtilenler dışında, beşinci bölgede asgari hizmet süresi iki yıl, dördüncü bölgede üç yıl, üçüncü bölgede üç yıl, ikinci bölgede beş yıl ve birinci bölgede yedi yıldır.
Hakimler istediği şehirde çalışabilir mi?
Hâkimler ve Savcılar Kanunu uyarınca nakil cezasına çarptırılanlar, mazeretleri ve bölgedeki asgari hizmet süresinin dolması dikkate alınmaksızın, durumlarına uygun alt bölgelerdeki kadrolara derhal atanırlar.
Hakimler nasıl tayin olur?
Madde 23 – Atama ve onay talepleri, Cumhuriyet Savcılığı aracılığıyla Adalet Bakanlığına gönderilen bir dilekçe ile yapılır. Bir yıl içinde atama istekleri yerine getirilmeyen ilgilinin eski talebi, yeni bir talepte bulunmadığı takdirde dikkate alınmaz.
Hakimlere ev veriliyor mu?
Adli ve idari yargı mahkemelerinin savcı ve hâkimleri, bölge adliye mahkemesi başkanı ve başsavcısı; Adli ve İdari Yargı Mahkemeleri Komisyon Başkanları ile Ceza Başsavcılarına puanlarına bakılmaksızın öncelikle yerleştirme yapılır.
Hakim evlerinde kimler kalabilir?
(a) Adli ve idari yargıda görev yapan hâkim ve savcıların eşleri, çocukları, anne ve babaları ve kardeşleri; bu görevden emekli olanların eşleri ve çocukları bakmakla yükümlü oldukları kişi olarak tesislerimizden yararlanabilirler.
Hâkimler ayda kaç para alıyor?
Dereceye ve kademeye göre değişmekle birlikte hakim/savcı maaşı 60.000 TL ile 120.000 TL arasında değişmektedir. Hakimler zorunlu stajları sırasında hakim stajyeri olarak çalışmakta olup, hakim stajyerlerinin maaşı 2024 yılında yüzde 45 civarında olacaktır.
Bayan hakime ne denir?
Duruşma sırasında hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Hakim”, “Bay Hakim” veya “Bayan Hakim” diye hitap edin.
Hakimler haftada kaç gün çalışır?
Çalışma saatleri: Hakimler genellikle haftada 5 gün ve günde 8 saat çalışırlar.
Savcı mı üstün hakim mi?
Protokol oturumunda hakim ve savcı eşit haklara sahiptir, ancak protokol oturumunda yan yana oturamadıkları durumlarda hakim önceliğe sahiptir. Hiçbirinin diğerine göre bir üstünlüğü yoktur. Ayrıca kıdemli savcının hakime karşı bir üstünlüğü yoktur. Ancak kıdemli savcı diğer savcılardan üstündür.
Hakimlerin izni kaç gün?
Hakim ve savcı adayları için mazeret izni kaç gündür? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesine göre mazeret izni yılda 10 gündür.
1 derece hakim kaç yıl?
Hâkim ve savcı olarak görev yapanların rütbeleri, aşağıdaki maddelerde belirtilen usul ve esaslara göre her yıl yükselir ve iki yılda bir yükselir. Görev süreleri dolanların kademeli ilerlemeleri, 20 nci madde hükümlerine göre yapılır.
Hakim atamaları nasıl yapılır?
Atama, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından adayın giriş seviyesine ve ilgili adayın seviyesine bir derece eklenerek oluşturulan derece ve seviyeler temelinde yapılır. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun atama ile ilgili tüm kararları Resmi Gazete’de yayımlanır.
Hakimler görevlerinde bağımsız mıdır?
Anayasa Yargısı 27 (2010) Sadece kanuna uygun kararlar alırlar, emir ve talimatlara bağlı kalmazlar. Benzer bir hüküm 1982 Anayasası’nın 138. maddesinde yer almaktadır. Buna göre, “(H)udge’lar görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasa, kanun ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar alırlar.
Hakimlik savcılık stajı hangi illerde yapılır?
İdari hâkim adaylarının ilk stajı idari uyuşmazlıklar dairelerinden birinde, ikinci yarıyılı ise vergi uyuşmazlıkları dairelerinden birinde tamamlanır. (Değişik fıkra: RG-30887) İdari hâkim adayı olarak atanan avukatların staj süresi Bölge İdare Mahkemesinde iki aydır.
Hakimler başka iş yapabilir mi?
Ayrıca, 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nun Geçici 3. maddesiyle, 2461 sayılı Kanun’un uygulanması sırasında meslekten çıkarılan hâkim ve savcılara mesleğe geri dönme imkânı sağlanmıştır.
Savcılıkta zorunlu doğu görevi var mı?
Doğu Hizmeti olarak da adlandırılan Doğu Hizmeti, yeni düzenlemelerle zorunlu hizmet olarak belirlendi. Kamu hizmetinde çalışan polis memurlarının, askerlerin, öğretmenlerin, doktorların, hakimlerin veya savcıların belirli bir süre boyunca belirli illerde çalışmak zorunda olduğu hizmete Doğu Hizmeti adı verildi.
Kaynak: iyaorganizasyon.com.tr