Kitabın dış özellikleri nelerdir?
Dış yapısal özelliklerle ilgili araştırmalar incelendiğinde; kitabın dış yapısal özelliklerinin; kâğıt boyutu, yazı tipi, kullanılan harfler, yazım ve noktalama işaretleri, sayfa düzeni (layout), resimler, kapak ve cilt ile baskı bilgilerinden oluştuğu görülmektedir.
Çocuk kitaplarının iç yapı özellikleri nelerdir?
Hikaye anlatımında karmaşık ve yoğun bir anlatım yerine anlaşılır, sade, akıcı ve açık bir dil kullanılması, çocuğun okuduğunu anlayıp keyif almasını sağlaması açısından önemli görülmektedir.
Çocuk edebiyatı nedir, özellikleri nelerdir?
“Çocuk edebiyatı, çocukların büyüme ve gelişmelerine, hayal güçlerine, duygu, düşünce ve duyarlılıklarına, eğitim-öğretim sırasında sevinç ve eğlencelerine katkıda bulunmayı amaçlayan çocuk dostu edebiyattır.” (Şirin, 1994: s. 117)
Dış yapı nedir?
Dışsal yapısal (biçimsel) özellikler. Çocukların görsel algısını eğitmede önemli işlevleri olan dışsal yapısal özellikler veya biçimsel özellikler (boyut/ölçüler, kağıt, kapak/cilt, sayfa düzeni, harfler, resimler), çocuğun dikkatini çeken ve onu kitaba yakınlaştıran özelliklerdir.
6 12 yaş çocuk edebiyatı ürünlerinin dış yapı özellikleri nelerdir?
6 yaş grubu için 24 puan, 7-9 yaş grubu için 16-18 puan ve 12 yaş ve üzeri için 11 puandır. Metinde kullanılan harflerin büyüklüğü özellikle birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri için on iki puandan küçük olmamalıdır.
Kitabın dış kısmına ne denir?
Kapak (sert veya karton kapak, tasarım)
Çocuk kitaplarında bulunması gereken özellikler nelerdir?
1- Dil ve anlatım sade, kavramlar açık olmalıdır. 2- Açıklamalarda çocukların anlayışına, yaşına ve yaşam düzeyine uygun kavramlar kullanılmalıdır. 3- İlk sınıflarda uzun cümlelerden ve paragraflardan kaçınılmalıdır. 4- Anlatım yapılırken yakından uzağa, somuttan soyuta ilkesi dikkate alınmalıdır.
Çocuk edebiyatını oluşturan türler nelerdir?
Çocuk edebiyatında metin türlerini ana başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz: masal-destan-mitoloji, fabl, roman, öykü, şiir, biyografi, çizgi roman, çocuk dergi ve gazeteleri, anı-günlük, seyahatname, bilmece-tekerleme-fıkra.
Çocuk kitap türleri nelerdir?
Çocuklar için yazılmış edebi eserlere baktığımızda, bunların türleri genel olarak şunlardır: Masal, fabl, destan, efsane, öykü, roman, biyografi, anı, seyahatname, doğa ve bilim olaylarını anlatan kitaplar, şiir, bilmece ve tekerlemeler.
Çocuk edebiyatı ilkeleri nelerdir?
Çağdaş çocuk edebiyatında üç temel kavram vardır: “çocuğun görüşü”, “çocuğun bakış açısı” ve “çocuğun gerçeği.” Bu üç kavram, çocuk edebiyatının eğitsel, görsel ve estetik kabul kriterlerinin anahtarıdır.
Çocuk edebiyatının temel işlevi nedir?
Çocuk edebiyatının en temel işlevi, çocuklara okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırmaktır. Bunu başaran kitaplar, çocuğun bilişsel, duygusal, psikomotor, kişisel ve sosyal gelişimine de önemli katkı sağlar.
Çocuk edebiyatının nitelikleri nasıl olmalıdır?
Bunlar: Estetik olması (sanatsal bir nitelik taşıması onu ‘edebi’ kılar), dolaylı didaktik olması (eğitici ve öğretici yönleri olması), pragmatik olması (çocuklar için birtakım yararlar sağlaması), ‘uygunluk’ ilkesi gözetilerek yaratılması ve ‘çocuk gerçekliği’nin temsiline dayalı olmasıdır.
Dişin yapısında ne var?
Diş, mine, dentin, çimento ve pulpadan (diş pulpası) oluşur. Mine: vücuttaki en sert maddedir. Dişi en dıştaki koruyucu tabaka olarak çevreler. Sinir hücresi olmadığı için hassas değildir. %97’si kalsiyum tuzlarından oluşur.
Çocuk kitapları kaç punto olmalı?
Okul öncesi çocuklara yönelik kitaplarda 24, 22 ve 20 puntoluk harfler kullanılırken, ilkokulun ilk yıllarındaki çocuklara yönelik kitaplarda 18, 16, 14 puntoluk harfler kullanılmalıdır. Çocuklar büyüdükçe kitaplarda kullanılan yazı tipi küçültülmelidir.
Derin yapı ve yüzey yapı nedir?
“Derin yapı”, dilin fonetik kullanımının en önemli olduğu ve sözdiziminin semantik yorumunun dahil olduğu beynin derinliklerinde bulunduğuna inanılan yapıları ifade eder. Yüzey yapısı, çeşitli dönüşümler yoluyla yüzeye maruz kalmış derin yapıların şeklini ifade eder.
Kitabın özellikleri nelerdir?
Kitapların baskı bilgileri kapsamında; kitapların yazarları ve editörleri, yayıncıları, yayın yılları, yayın yerleri ve baskı numaraları verilmektedir. Kitapların fiziksel özellikleri kapsamında; sayfa sayısı, kitap ebatları (büyüklüğü), cilt, kağıt türü, kapak yapısı ve dış kapak görseli yer almaktadır.
Kitabın biçimsel özellikleri nelerdir?
Kitap satın alırken veya seçerken kitabın biçimsel özellikleri genel olarak değerlendirildiğinde; kâğıt türü, sayfa düzeni, metinlerin yazı büyüklüğü, içerik bölümü, resimleme, resim ve kapak gibi özellikler dikkat çekmektedir (Sever, 2007; Tortop ve Barışcan, 2007; Akınoğlu, Şahin ve Gürdal, 2008).
Kitabın ön kapağında neler yer almaktadır?
Başlık sayfasının içeriği genellikle şunları içerebilir: Romanlarda, büyük harflerle roman başlığı, yazarın adı, slogan (kanca) ve yayıncının logosu veya sembolü (köşede).
Kitabın kısa özeti nedir?
Özetler, kısaca bir kitabın ana temasını, olaylarını ve karakterlerini özetleyen metinlerdir.
Kaynak: arasyaatiksu.com.tr