Atatürk soyadı alınabilir mi?
İsmet İnönü ve 22 arkadaşının 24 Kasım 1934’te TBMM’ye sundukları yasa tasarısı üzerine, 2865 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2587 sayılı kanunla Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya “Atatürk” soyadı verildi.
Atatürk soyadını kim teklif etti?
Tartışmalar. 1979 yılında TRT’de yayınlanan “Atatürk’ten Anılar” adlı programın 32. bölümüne konuk olan Dilâçar, Mustafa Kemal Paşa’ya Atatürk soyadının verilmesi önerisinin Konya Milletvekili Naim Onat’tan geldiğini, kendisinin sağlığında Atatürk soyadıyla ilgili herhangi bir iddiada bulunmadığını söyledi.
Atatürk gerçek ismi nedir?
Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’in Kocakasım semtindeki Islâhhane Caddesi’ndeki üç katlı pembe bir evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından büyükbabası Hafız Ahmet Efendi, 14-15. yüzyıllarda doğmuştur. Yüzyıllar boyunca Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleşen Kocacık Yörüklerine mensupturlar.
Soyadı neye göre verildi?
Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, “ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını taşır.” Bu hüküm, evlilik içinde doğan çocuğun soyadının aile adı, yani babasının soyadı olacağını açıkça belirtmektedir.
Atatürk ismi konulabilir mi?
Dernek adları (Dernekler Kanunu Madde 28) Dernek adları; Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal, Şehit, Gazi kelimelerinden ve bu kelimelerin eklerinden oluşan kelimeler, İçişleri Bakanlığının izniyle kullanılabilir.
Çift soyisim nasıl kullanılır?
Madde 17 – (Değişik: -2009/14848 K.) Kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır. Ancak, daha sonra evlendirme memuruna veya nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak kocasının soyadından önce kendi soyadını kullanabilir. Daha önce iki soyadı olan kadın, bu haktan ancak bir soyadı için yararlanabilir.
Neden Atatürk ismi verildi?
Afet İnan, Üsküplü matematik öğretmeni Mustafa Efendi’nin kendisine, Kemal isminin anlamı gibi “mükemmel ve olgun” olduğunu göstermek amacıyla bu ismi verdiğini söyledi.
Mustafa Kemal’e Kemal ismini kim verdi?
Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi, ülkemizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e “Kemal” adını vermiştir. Askeri eğitimine Askeri Ortaokul’da başlayan Atatürk’ün en sevdiği ders matematikti.
Hangi soyadları alınamaz?
Madde 1 – Her Türk, gerçek adından başka soyadını da kullanmak zorundadır. Madde 2 – Konuşurken, yazarken ve imza atarken önce adı, sonra soyadı kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve makam adları, kabile, yabancı ırk ve millet adları ile genel adaba uymayan veya çirkin ve gülünç soyadları kullanılamaz.
Atatürk Yunan mı?
Mustafa Kemal’in anne ve baba tarafı, Rumeli’nin fethinden sonra Anadolu’dan göç ederek buraları Türkleştirmek amacıyla yerleşen Yörük (Yürük) halkından gelmektedir.
Atatürk ismini neden değiştirdi?
1932’de başlayan dil devrimi, Atatürk’ün adının yazımını da etkiledi. 1935’te, Soyadı Kanunu kapsamında çıkarılan ikinci kimlik kartında, Atatürk, milliyetçi duygularına uygun olarak, Arapça adı Kemal’i, Eski Türkçede “büyük kale” anlamına geldiği söylenen Kamâl’e çevirdi.
Atatürk’ün soyu devam ediyor mu?
Atatürk’ün baba soyu büyük amcası Kızıl Hafız Mehmet Emin Efendi tarafından devam ettirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Oğlu Salih Efendi ve ikinci eşi Müberra Hanım tarafından devam ettirilen aile, torunlarıyla birlikte yedinci kuşağa ulaşmıştır. Belgelerden Atatürk’ün Müberra Hanım’a “teyze” dediğini biliyoruz.
Türk soyadı alınabilir mi?
Ama 27 Aralık’ta
ATATÜRK’e soyadını kim verdi?
Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden beş ay sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen 2587 sayılı Kanun ile “Atatürk” soyadı verildi. 17 Aralık 1934’te çıkarılan kanunla, bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.
Soyadını kim belirledi?
Kanun tasarısı üzerindeki görüşmeler 16 Haziran’da TBMM’de başladı ve 15 maddeden oluşan 2525 sayılı Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934’te kabul edildi.
Soyadı değiştirmek için ne yapmak lazım?
Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu adliyede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için soyadı değişikliği başvurusunun Medeni Kanun’da belirtilen dava şartlarını taşıması gerekir.
Soyadı aynı olan kişiler evlenebilir mi?
Bu onun kızlık soyadı. Evet, aynı soyadına sahip ve kardeş olmayan iki kişi arasında evlilik mümkündür. 13 Ekim 2014 Bu onun kızlık soyadı. Evet, aynı soyadına sahip ve kardeş olmayan iki kişi arasında evlilik mümkündür.
Ali Rıza Efendi’nin soyadı nedir?
Bu evlilikten sekiz çocuğu oldu. Ali Rıza Efendi henüz altı aylıkken babasını, üç yaşındayken de annesini kaybetti. Artvinli bir göçmen olan Asiye Hanım ile evlendi ve bu evlilikten üç çocuğu oldu. Soyadı Kanunu ile “Acara” soyadını aldı.
Soyadı Kanunu hangi Atatürk ilkesi?
Soyadı Kanunu hangi ilkeyi içerir? Soyadı Kanunu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün halkçılık ilkesiyle uyumludur. Halkçılık ilkesi; herhangi bir zümre veya meslek grubunun çıkarı için kamu siyaseti yapılamayacağını belirten bir ilkedir.
Kaynak: imder.com.tr