Yıl dönümü TDK nasıl yazılır?
Yıldönümü kelimesinin jubilee veya anniversary olarak mı yazıldığı merak konusu. İki kelimenin birleştirilmesiyle oluşturulan kelimelerin yazımları karıştırılabilir. “Anniversary”, yazımı kafa karıştırıcı olan kelimelerden biridir. Doğru olması için, “anniversary” olarak ayrı olarak yazılması gerekir.
Yıldönümü neden ayrı yazılır?
Bu soru vatandaşların aklına takıldı. Türk Dil Kurumu’na göre, her iki kelime de anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanıldığında, kelime yan yana yazılır. Birleşme sırasında kelimelerden hiçbiri anlamını değiştirmediyse, bu kelimeler ayrı ayrı yazılır. İşte yıldönümü kelimesinin yazılışı.
Cumhuriyetin 100. yıl dönümü nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak “anniversary” olarak yazılır. Doğru kullanımı “anniversary” şeklinde olmalıdır.
20’nci yıl dönümü nasıl yazılır?
KELİMENİN ANLAMI 20. Sıra sayıları toplama işlemiyle gösterildiğinde, rakamdan sonra yalnızca kesme işareti ve son ek yazılır ve nokta konulmaz: 8. not 8., 2. not 2., vb. Bu kelime sıklıkla 20 olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım 20. formda olmalıdır.
125 yıldönümü nasıl yazılır?
TDK’ya göre bir yıldönümü nasıl yazılır? TDK’ya göre “yıldönümü” terimi ayrı yazılmalıdır. “Yıldönümü” olarak bitişik yazımı yanlış bir yazımdır.
Yıl dönümü nasıl kutlanır?
Yıldönümünü nasıl kutlayabilirsiniz? Piknik yapabilirsiniz. … Spa rezervasyonu yaptırabilirsiniz. … Birlikte dans dersleri alabilirsiniz. … Anılarınızı hatırlatan sürprizler yapabilirsiniz. … Romantik bir akşam yemeğinin tadını çıkarabilirsiniz. … Ona zaman ayırın, el yapımı bir hediyeyle ruhunu baştan çıkarın.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen sözcükler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan sözcükler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Akşamüstü nasıl yazılır?
9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam, vb. 10.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Resmigeçit nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “resmi geçit töreni” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “resmi geçit töreni”dir.
İç içe nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Evlilikte 40 yıla ne denir?
Evlilik yıldönümlerinin isimleri Ülkeden ülkeye isimlendirmede bazı farklılıklar olabilir. İsim örnekleri: 1. yıl pamuk, 10. yıl kalay, 20. yıl gümüş, 40. yıl zümrüt, 50. yıl altın, 70. yıl meşe, 90. yıl granit ve 100. yıl su.
Evlilikte 30 yıla ne denir?
Daha eşsiz bir şey arıyorsanız, değerli evlilik cüzdanınızı yıldönümü tarihinizin kazındığı gümüş bir çerçeveyle güvende tutun. 30. Yıl Dönümü: İnci.
Sımsıkı mı sımsıkı mı?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: bariz, açık, eksiksiz, her tarafta, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, sırılsıklam, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Ay dönümü nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak lunar jubilee olarak yazılır. Doğru kullanımı lunar jubilee şeklinde olmalıdır.
Gün dönümü nasıl yazılır?
SOLSTINE MI YOKSA SOLSTINE MI? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, solstice kelimesi sözlükte bulunmuyor. Kelimenin TDK’daki doğru yazımı ayrı olarak “solstice” olarak yazılır.
TDK yıl sonu nasıl yazılır?
Yılbaşı bugünün yanına, yıl sonu ise ayrı yazılır. Bu tür sözcüklerin yan yana veya ayrı ayrı yazılması uzun süre geleneksel yazım biçimi olarak kabul edildi.
Resmigeçit nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “resmi geçit töreni” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “resmi geçit töreni”dir.