Çatalzeytin önceden nereye bağlıydı?
Tarihçe. Köy 1928’den beri aynı ismi taşımaktadır. Daha önce Sinop’un Ayancık ilçesi Türkeli belediyesine bağlıydı, ancak 16 Mart 1957’de Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesine bağlandı.
Kastamonu Çatalzeytin’in kaç köyü var?
Sinop ve Kastamonu il sınırında yer alır. Bu iki il, Çatalzeytin’in doğusundan Karadeniz’e akan Akçay ile ayrılır. Adını, teknecilerin teknelerini bağladıkları kıyıdaki çatallı zeytin ağaçlarından aldığı söylenir. 41 köyü vardır.
Kastamonu Cide’nin nüfusu ne kadar?
Nüfus. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre ilçenin toplam nüfusu, 10.630 nüfusa sahip ilçe merkezi ve 11.289 nüfusa sahip köyler dahil olmak üzere 21’dir.
Kastamonu ilçelerinin nüfusu ne kadar?
İlçelere göre nüfus verileri (2023)Kastamonu İlçelerŞehirToplamMerkez127491155011Abana36634461Ağlı25423521Araç64851867617 satır daha
Çatalzeytin neyi meşhur?
Çatalzeytin, Karadeniz’in en güzel plajlarından biri olan Ginolu Koyu’na ev sahipliği yapan ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken bir ilçedir. Ginolu Kalesi, Osmanlı ve Türk motifleriyle süslü bir kitabedir. Yaralıgöz Mesire Alanı, doğayla baş başa keyifli vakit geçirebileceğiniz bir dinlenme alanıdır.
Kastamonu çatalzeytin hangi Türk boyundandır?
Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu’nun Tosya ve Çatalzeytin ilçelerinde “Çepni” adında bu aşiretin insanlarının yaşadığı bir köy de vardır. Bolu merkezde ve Mudurnu ilçesinde birer Çepni köyü vardır. Bugün Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki nüfusları 2.000’dir.
Kastamonu Çatalzeytin deprem bölgesi mi?
Kastamonu il merkezi, yakın zamanda yayınlanan ve halen yürürlükte olan 1996 deprem bölgesi haritasına göre 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor.
Çatalzeytin denize girilir mi?
Ginolu Plajı, Çatalzeytin’de doğal güzelliğiyle dikkat çeken ve Karadeniz’e açılan bir yerdir. Güneş, deniz ve kumla kaçırılmaması gereken bir güzellik.
Çatalzeytin’in nüfusu kaç?
Çatalzeytin ilçesinin nüfusu 2016 yılı itibariyle 6389 olup, bunun 3114’ü erkek, 3275’i kadındır, nüfusun %48,74’ü erkek, %51,26’sı kadındır.
Kastamonu’nun en büyük ilçesi hangisidir?
Merkez İlçe, hem nüfus yoğunluğu hem de alan bakımından şehrin en büyük ilçesidir. Abana İlçesi alan bakımından en küçük ilçe olmasına rağmen kıyı şeridiyle dikkat çekmektedir. Ağlı, en küçük nüfusa sahip ilçedir. Kastamonu ilçeleri, coğrafi konumlarına bağlı olarak farklı iklim özelliklerine sahiptir.
Kastamonu Abana’nın nüfusu kaç?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı nüfus verilerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, geçen yıl 3.000.386 olan Abana Merkez nüfusu, bu yıl 69 kişi azalarak 3.317’ye gerilerken, 710 kişilik köy nüfusumuz dahil ilçemizin toplam nüfusu 4.027 oldu.
Kastamonu Cide’nin kaç tane köyü var?
Kastamonu il merkezine 135 km uzaklıkta bulunan Cide, 1868 yılında ilçeye dönüştürülmüş olup, günümüzde 85 köy bulunmaktadır.
Kastamonu’nun en güzel ilçesi hangisidir?
Yapay zeka tarafından Kastamonu’nun en güzel ilçesi olarak belirlenen Cide, turizm potansiyeliyle de dikkat çekiyor. Cide, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Kastamonu Tosya’nın nüfusu kaç?
Tosya, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Kastamonu ilinin bir ilçesidir. 2023 TUİK Nüfus Sayımı sonuçlarına göre ilçenin nüfusu 39’dur.
Kastamonu Taşköprü’nün nüfusu kaç?
Taşköprü Nüfus (2018)• Toplam38.849• Kırsal20.588• Kent16.
Kastamonu önceden nereye bağlıydı?
Kastamonu 1461’den 1922’ye kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Kastamonu uzun süre Bolu Vilayetine bağlı kalmış ve Bolu Sancağı’nın yönetimi altında idare edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından eyalet merkezi haline getirilmiştir.
Kastamonu’ya Türkler nereden geldi?
Moğol istilasından önce Türkistan ve İran’dan kaçan Türklerin ikinci büyük göç dalgasının en çok etkilediği şehirlerden biri de Kastamonu olmuş, Orta Anadolu’da Moğollara karşı direnemeyen pek çok Türk boyu, Ilgaz Dağları’nın kuzeyindeki Kastamonu’ya sığınmıştır.
Kastamonu’nun eski adı nedir?
Gasslar sert karakterli savaşçılar olarak bilinirler. Gasslar tarafından kurulan ve bugün Kastamonu ve çevre illeri kapsayan ve Roma döneminde Paphlagonia (Pophlaginia) olarak adlandırılan şehirlerden biri de “Timonion veya Tumanna”dır.
Kastamonu’da eskiden kimler yaşamış?
Kastamonu’nun bilinen tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlar. Bu topraklar M.Ö. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya krallıklarının hakimiyetine girmiştir. 4. yüzyılda Persler tarafından fethedilmiştir.
Kaynak: bilytica.com.tr