İçeriğe geç

Derleme Makale Hangi Bölümlerden Oluşur

Derleme makale olduğunu nasıl anlarız?

Başka bir makale türü yeni bir araştırmayı anlatmaz, ancak belirli bir konu hakkında daha önce yayınlanmış araştırmaların sonuçlarını değerlendirmek ve tartışmak için konunun uzmanı tarafından yazılır. Buna derleme makalesi denir.

Derleme nedir makale?

Bir inceleme, belirli bir konu hakkında yayınlanmış çalışmaları özetleyen bir makaledir. Bir incelemenin amacı, okuyucuya o konu hakkında bir bütün olarak bilgi sunmaktır. İncelemeler, kendi alanlarında uzmanlar tarafından yazılır.

Makale hangi bölümlerden oluşur?

Makale Türleri Makale başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, sonuçlar, tartışma ve kaynaklardan oluşur. Makale 16 sayfayı geçmemelidir. Özet 300 ± 50 kelime olmalıdır. Kısa araştırma makaleleri 6 sayfadan az olan araştırma makaleleridir.

Derleme aşamaları nelerdir?

İlgi duyulan konunun belirlenmesi. … Derlemenin amacının belirlenmesi. … 3. Derlemenin başlığının belirlenmesi. … Derlemenin çerçevesinin oluşturulması. … 5. Konuyla ilgili bilgi toplanması. … Toplanan bilgilerin sistematik olarak biriktirilmesi. … Derlemenin oluşturulması. … Derleme raporunun hazırlanması.

Derleme makalede özet olur mu?

Derleme çalışmalarının literatürü tek tek tanımlayan ve özetleyen bir liste olmadığını tekrar vurgulamak isteriz. Bu tür makalelerin özet ve sentez içeren bir yapıya sahip olması gerekir.

Derleme makalesi kaç sayfa olur?

Orijinal araştırma makalelerinde en fazla 13 sayfa, derleme makalelerinde en fazla 15 sayfa ve teknik notlarda en fazla 5 sayfa olmalıdır. Bu sayfa sınırını aşan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Derleme makale nasıl kaynak gösterilir?

Derlenmiş kitaplardan alıntı yaparken, alıntı yapılan makalenin yazarının adını eklemek esastır. Makalenin yer aldığı derlenmiş kitabın tam alıntısı bibliyografyada verilmiştir.

Derleme makalede sonuç nasıl yazılır?

Sonuç bölümü araştırmanın amacını, temel bulguları, bu bulguların yorumunu ve benzer/önceki araştırma bulgularıyla karşılaştırmaları kısaca belirtmelidir. Son olarak, sonuç bölümünün sonunda okuyuculara önerilerde bulunulur.

Derleme makale doçentlikte geçerli mi?

Doçentlik kriterlerinde, çalışmanın değerlendirildiği başlıklar arasında derleme makalesi bulunmamaktadır. Editöre mektup, araştırma notları ve kitap incelemeleri gibi farklı bağlamlarda ve türlerde yayınlanmış makaleler bulunmaktadır.

Derleme makale özgün makale midir?

Derleme makaleleri ve özetler/vaka raporları için özetler yapılandırılmamalıdır. Klinik görüntüler, başyazılar, editöre mektuplar ve yorumlar özet içermemelidir.

Derleme makalede bulgular nasıl yazılır?

Sonuçlar elde edildiği gibi sunulmalıdır. Bulgunun beklenip beklenmemesi bu yükümlülüğü değiştirmez. Sonuçlar mümkün olduğunca sayısallaştırılmalı ve tablolar ve şekillerle desteklenmelidir.

Makalenin kısımları nelerdir?

Bu nedenle bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntemler, bulgular, tartışma, sonuçlar ve öneriler, kaynaklar, tablolar ve şekiller (duruma göre sonuç bölümünde de verilebilir).

Derleme hangi bölümlerden oluşur?

Derlemeler “Özet”, “Giriş”, “Sonuç”, “Öneriler” ve “Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır.

Derleme makale nasıl olmalı?

İyi bir derleme makalesi en önemli araştırma bulgularını özetlemeli, okunması gereken makaleleri tartışmalı, fikir birliği ve tartışma alanlarını tanımlamalı, mevcut bilgideki boşlukları belirlemeli, cevapsız soruları bildirmeli ve gelecekteki araştırmalar için bir rehber görevi görmelidir (1).

Makalenin derleme olduğunu nasıl anlarız?

Bilimsel araştırma makaleleri ve derleme makaleleri benzer görünse de içerik açısından aralarında farklılıklar vardır. Araştırma makaleleri yazar(lar) tarafından yürütülen araştırmanın sonuçlarını sunarken, derleme makaleleri alandaki diğer araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmaların sonuçlarını içerir.

Derleme makale özgün makale midir?

Derleme makaleleri ve özetler/vaka raporları için özetler yapılandırılmamalıdır. Klinik görüntüler, başyazılar, editöre mektuplar ve yorumlar özet içermemelidir.

Derleme makale doçentlikte geçerli mi?

Doçentlik kriterlerinde, çalışmanın değerlendirildiği başlıklar arasında derleme makalesi bulunmamaktadır. Editöre mektup, araştırma notları ve kitap incelemeleri gibi farklı bağlamlarda ve türlerde yayınlanmış makaleler bulunmaktadır.

Bir yazının makale olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Yinelenen içerik testi, bir makalenin yinelenen olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Makalenin özgünlüğünü test etmek için, makaledeki cümleye göre bile hırsızlığı ve atıfı tespit edebilen araçlar vardır. Bu araçların çoğu ücretlidir.

Derleme makale kaynakçada nasıl gösterilir?

Derlenmiş kitaplardan alıntı yaparken, alıntı yapılan makalenin yazarının adını belirtmek esastır. Makalenin yer aldığı derlenmiş kitabın tam alıntısı bibliyografyada listelenir. Örneğin, (Tezcan, 2017, s. 102).

Kaynak: kardesgezitekneleri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Beykent Escort