Kumun ve zuhûr teorisi kime aittir?
Nazzam’ın savunduğu Kümun-Zuhur teorisine göre, cisimlerdeki değişimler, cisim içindeki dengenin bozulmasıyla meydana gelir. Bu denge değişimi, Tanrı’nın doğrudan müdahalesi ve kazaların yaratılmasıyla değil, vücuttaki doğal kuvvetlerin dengesinin bozulmasıyla meydana gelir.
Cüzi la yetecezza kimin?
Ona göre beden, altı bölünmez parçadan (el-cüz‘ ellezî lâ yetecezzâ) oluşur. Ebu’l-Huzeyl, nesneyi oluşturan unsurların özünde “bölünmez parçalar” olduğunu söyler. Bu kavramın ilk olarak teoloji tarihinde Ebu’l-Huzeyl’in mensup olduğu nesil tarafından geliştirildiği bilinmektedir.
Tafra teorisi kime aittir?
Teori ilk olarak Hişam b. tarafından ortaya atılmış olup, hâkim tarafından kullanılmış, fakat daha sonra Nazzâm tarafından geliştirilerek günümüze kadar ulaşan şekliyle günümüze ulaşmıştır.
Kümun ne demek?
Sözlükte “gizlenmek, saklı kalmak” anlamlarına gelen “kumûn” kelimesi, “bir cismin başka bir cisimde veya o cisimdeki maddeye ait bir özelliğin (arazın) potansiyel olarak bulunması” şeklinde tanımlanabilir. Bunun karşıtı ise “gizli çıkmak” anlamına gelen zuhur (veya buruz) kelimesidir.
Nazzâm hangi mezheptir?
Nazzam, Mu’tezile mezhebinin “usul-i hamse” sistemini benimser.
Kumun türü nedir?
Kum; Ayrık kaya ve mineral parçacıklarından oluşan granüler bir malzemedir. Çakıldan daha ince ve siltten daha iri tanelidir. Kum, aynı zamanda dokulu bir toprak veya toprak türünü de ifade edebilir. Yani, kütlece %85’ten fazla kum boyutunda parçacık içeren bir topraktır.
Mutezile neden ehli sünnet değil?
Mu’tezile, kaderi ve kaderle ilgili ayetleri tamamen inkar etmez, ancak bunları kendi tarzlarında yorumlarlar. Yorumlarında felsefe ve aklı bir ölçü olarak alırlar. Bu nedenle onlara kâfir denmez, “bid’at ehli” veya “dalalet ehli” denir. Ehl-i Sünnet, Mu’tezile’yi genel olarak İslam’ın dışında görmez.
Ebu Huzeyl El ‘Allaf’ hangi mezheptendir?
Basra Mu’tezile mezhebinin önde gelen âlimlerinden ve Nazzamiyye mezhebinin kurucusudur.
Mutezile hangi mezheptir?
Mu’tezile (Arapça: المعتزلة), İslam dini içerisinde bir teolojik mezheptir. Mu’tezile, Basra ve Bağdat’ta gelişen rasyonel bir İslam teolojisi okuludur.
Sarfe teorisi kime aittir?
Sahîbü’l-Mürder’e (ö. 226/841) nisbet edilmekle birlikte hâkim görüş, muhtemelen Mu’tezile âlimi Nazzam’ın (ö. 231/845) sistemleştirdiği Sarf nazariyesidir.
Ahval teorisi kime aittir?
Bu iki tamamen zıt görüş arasında Ebu Haşim el-Cübbeli’nin durumlar teorisi yer alır. O, bu sıfat anlayışlarını bu teoriyle uzlaştırmaya çalışmıştır.
Cübbai kimdir?
Basra Mu’tezile’nin liderlerinden biri, ilahiyat, tefsir ve fıkıh âlimi. Dini soruları yorumlarken akla ve iradeye öncelik veren bir teolojik okul. Basra Mu’tezile’nin önde gelen isimlerinden biri, ilahiyat ve tefsir âlimi.
Zuhur teorisi nedir?
Ruhun bedenden ayrı bir varlık (öz) olduğu fikri, Tanrı’nın varlığına inanan hemen hemen tüm insanların bilişsel altyapısına nüfuz etmiş bir olgudur. Bu görüş, insanların iki ayrı varlıktan oluştuğunu varsayar: beden ve ruh.
Fıkıhta cunun ne demek?
Akıl hastalığı bir engelliliktir. Fıkıh terimi, bir kişinin söz ve eylemlerinin sebeplerini ve sonuçlarını anlayabilme ve iradesini bu anlayışa uygun olarak kullanabilme yeteneğini ifade eder.
Kuûd ne demek?
Namazın oturarak kılınan kısmı, Kade.
Sarfe teorisi kime aittir?
Sahîbü’l-Mürder’e (ö. 226/841) nisbet edilmekle birlikte hâkim görüş, muhtemelen Mu’tezile âlimi Nazzam’ın (ö. 231/845) sistemleştirdiği Sarf nazariyesidir.
Tadil ve tecvir nedir?
Sözlükte “haklı olmak, adaletle yönetmek” anlamlarına gelen adl kökünden türeyen ta’dîl, “adalete atfetmek, adil olduğunu söylemek” anlamına gelir. “Zulmetmek” anlamına gelen cevr kökünden türeyen tecvir kelimesi ise “zulme atfetmek” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, artikel “ʿadl”, “cvr”).